3d pennen zijn bij veel mensen wel bekend. Tekenen met filament, de vulling van de pen. Je kunt zowel 2d als 3d tekenen. Nichell, Daffer in hart en ziel, wist de 3d pen te combineren met andere technieken. Hoe en wat hij deed lees je hier.

Wanneer je met een 3d pen een 3d ontwerp tekent kan het een eeuwigheid duren om het ontwerp te vullen met filament. Juist wanneer je een gaaf idee hebt wil je gauw verder met het maken van het ontwerp en niet eeuwig bezig zijn met het maken van volume. Hier hebben we wat op gevonden!

 
Boetseerklei

Nichel: “Het voordeel van boetseerklei is dat het goedkoper is dan alleen filament. Daarnaast is het met boetseerklei makkelijker om een goede vorm voor het monster te krijgen.

Het nadeel is dat het ontwerp zwaarder wordt. Dat is opzicht niet erg voor wanneer je bijvoorbeeld een beeldje maakt, maar als je een sleutelhanger maakt of het ontwerp op een pollepel wilt maken is boetseerklei veel te zwaar.

Een ander nadeel is dat boetseerklei een dag moet drogen. Je kan niet meteen verder. Dat is jammer. Gelukkig kwamen we met een oplossing!”

 
Aluminiumfolie

“Ik heb gekozen voor aluminiumfolie omdat het niet hoeft te drogen en het is makkelijk om naar wens te vormen.
Het is nog goedkoper dan klei en is uiteraard een stuk lichter dan klei.

Het enige nadeel aan aluminiumfolie is dat het hitte geleid dus je moet wel oppassen om je vingers niet te verbranden.

 
Combineren met andere objecten

“Ik heb ervoor gekozen om de 3d pen te combineren met andere objecten, omdat het superleuk is om functionele objecten visueel mooier te maken. Een kaasschaaf met een monstertje er op ziet er bijvoorbeeld erg leuk uit, maar je kan deze ook nog eens gebruiken.

Plus het is makkelijker voor de monstertjes om de wereld over te nemen als ze ook nog eens op voorwerpen zitten…”