Diverse organisaties, bedrijven, instanties en evenementen hebben samengewerkt met de Digital Art Factory voor de meest uiteenlopende (media)projecten. Digital Art Factory voert projecten op maat en naar wens uit.
Wij vinden het belangrijk dat het publiek in aanraking komt met kunst, media en techniek. Daarom staan wij altijd open voor nieuwe projecten en ideeën.
Hieronder vind u een selectie van onze projecten.
Research & development
-
Virtuele expositie
-
Word je eigen 3d printer
-
Game On workshops
-
Beat it! The dance floor
-
Mindstorm Robot Wars
-
Virtuele Escape Room
-
Programmeerbare kunst
-
3D pen technieken
-
Lego League
-
Iron Man pak
-
Young Digitals
-
DAF beveiliging
-
Game vloer & Boing de game
-
Makey-makey controller
-
Modelleren voor VR
Virtuele expositie
Bij DAF hebben wij beschikking over een VR bril, deze bril geeft je toegang tot de virtuele wereld. Deze virtuele wereld kunnen wij zelf creëren. Momenteel zijn we bezig met het ontwikkelen van een expositie met virtuele kunstwerken. Deze staan op fysieke sokkels, maar zijn alleen te zien door gebruik te maken van een door ons ontwikkelde app.
We spelen ook games in de virtuele wereld. Ben jij nou ook benieuwd naar de VR? Zou je ook graag virtuele kunst willen maken? Kom langs!
Word je eigen 3d printer
In het kader van ‘Oktobermaand Kindermaand’ (2017 & 2018) verzorgde DAF een viertal creatieve workshops voor kinderen, waarbij kinderen hun eigen 3d printer werden.
Kinderen kregen de opdracht om een tekening te maken in ‘virtual reality’, en deze vervolgens uit te gaan printen. Ze namen hun tekeningen mee naar een knutsellokaal, en gingen hun tekening namaken met de aanwezige materialen (karton, plastic, papier etc.). De kinderen moesten al hun creativiteit in de strijd gooien, en keken op een speelse manier naar hun eigen creaties.
De workshop was alle keren volgeboekt, en er werden extra edities toegevoegd aan het programma. Ook in 2018 staat deze workshop weer op de planning.
Game On workshops
Game On is samenwerking tussen het Dr. Nassau College Penta en de Digital Art Factory (DAF) van het ICO Centrum voor Kunst & Cultuur. Rruim 200 jongeren doen jaarlijks mee aan Game On, een schoolproject waarin jongeren op een speelse en innovatieve manier nadenken over hoe ver zij op het web gaan. Leerlingen uit de tweede klassen bewegen zich door Podium Zuidhaege en voeren verschillende opdrachten uit om zo alle puzzelstukjes van een QR-code te bemachtigen en de live game te winnen.
Jongeren van DAF hebben onder begeleiding van labmanager Raymond van Es acht opdrachten ontwikkeld op het gebied van digitale kunst en techniek, die tijdens Game On uitgevoerd worden. Zo maken de leerlingen een foto voor een greenscreen, neemt een VR-bril hen mee naar een andere werkelijkheid en componeren ze hun eigen jingle.
Deze opdrachten maken de jongeren bewust van de keuzes die ze op het internet maken: maak je wel eens geld over voor een game op het internet, ook al weet je niet precies waar het heen gaat? En afspreken met iemand die je hebt leren kennen op Tinder, zou je dat durven? Uiteindelijk maken alle groepen een presentatie. De presentaties worden aan het eind van de middag in de Schalm gegeven.
Beat it! The dance floor
We hebben een dansmat ontwikkelt waar onderdelen op zitten die geluid maken bij aanraking. De mat bestaat uit drie onderdelen, die ieder een instrument kunnen zijn. Met de juiste choreografie kun je gezamenlijk als een band muziek dansen.
Mindstorm Robot Wars
Met onze zelfgebouwde Lego Mindstorm robots hebben we een robot battle gehouden, waarbij de robots het tegen elkaar opnamen.
Een erg leuke combinatie van robots bouwen, programmeren en strategie bedenken.
Virtuele Escape Room
Voor Welcome to the Playground @ Baggelbeach (Bevrijdingsfestival Drenthe) heeft DAF een virtuele escape room ontwikkeld.
Bezoekers werden uitgedaagd om te ‘ontsnappen’ uit een fictieve wereld die wordt bestuurd door een terreurorganisatie genaamd de Zwarte Kraai. Als verzetsstrijder is het hun taak om gevangen genomen medestrijders te bevrijden.
Programmeerbare kunst
Valt kunst te programmeren?
Bij DAF is het gelukt om in een game programma kunst te programmeren. In principe maakt kunst zich zelf, maar door je toetsenbord te gebruiken heb je (lichte) invloed op het kunstwerk.
3D pen technieken
Een unieke combinatie; klei met filament (de vulling voor een 3d pen/3d printer).
Bij DAF waren een aantal Daffers bezig met het kleien van poppetjes. Een andere Daffer was bezig met een 3D pen en wou eens kijken of je ook om klei heen kunt 3D pennen.
Dat blijkt te kunnen! Het enige nadeel is alleen dat klei een dag tijd nodig heeft om te drogen. Zo kwamen we bij DAF op het idee om ipv klei gebruik te maken van aluminiumfolie.
Hiermee kun je net als met klei de vulling maken van je creaties en bespaar je filament, zodat deze alleen nodig is voor de buiten kant.
Lego League
Een aantal leden van DAF hebben de afgelopen 2 jaar meegedaan aan de FLL (First Lego League). De First Lego League is een wedstrijd van kinderen tot 15 jaar. In deze wedstrijd zijn er meerdere onderdelen waarop je punten kunt halen om te winnen. Je hebt de robot en het project. De robot wordt gemaakt van Lego Mindstorms. Deze Robot moet verschillende missies voltooien en daarmee verdien je punten. Voorbeelden van missies zijn dat je met je robot een varken (van LEGO) op moet halen, terug naar je basis moet brengen en er vervolgens een prothese op zetten om zijn achterpoten te vervangen. En hierna kun je de varken weer terug te brengen naar waar hij vandaan komt om extra punten te krijgen. Deze opdracht komt van de FLL van 2016/2017, op youtube zijn video’s te vinden.
In de FLL van 2016/2017 deden Wouter Breedveld en Nathan de Lange (van het Dr. Nassau College Quintus en van DAF) mee aan de FLL. Dit is iets waar je op sommige scholen voor kunt opgeven. Aan de FLL van 2017/2018 werd alleen meegedaan door Nathan de Lange.
In het jaar 2016/2017 wonnen de mensen van het Dr. Nassau College Quintus de hoofdprijs op de regionale finale. Hierdoor mochten wij door naar de BeNeLux finale. Hier deden ongeveer 50 teams aan mee.
Iron Man pak
Bij DAF zijn we een tijd geleden begonnen met het maken van een Iron Man helm.
De eerste versie was van papier, de tweede versie was van yogamatjes en epoxy en de 3e versie is met de 3d printer geprint.
Bij iedere variant kwamen we een stap dichter in de richting die we wilden gaan en er werken steeds meer daffers aan het project mee.
Er doen inmiddels ook O&O leerlingen van Dr. Nassau Quintus (technasium voortgezet onderwijs) mee aan het project. Het doel is nu dat er een motor in de helm komt die de klep open en dicht kan doen.
Intussen zijn er meerdere helmen gemaakt van andere superhelden. Denk aan Batman (met werkende lampjes in de ogen) en de Red Hood (ook met werkende lampjes). Deze helmen zijn afgeleiden van het originele concept; het Iron Man pak.
Young Digitals
Wat motiveert jongeren om zich bezig te houden met kunst en techniek? Wat hebben zij hiervoor nodig? En… waarom is het zo belangrijk dat zij zich hiermee bezig kunnen houden? Die vragen stonden centraal tijdens de bijeenkomst Young Digitals, op woensdag 14 maart 2018 in Assen.
Op de bijeenkomst Young Digitals lieten jongeren zien wat je allemaal voor leuks kunt doen in de Digital Art Factory. Het betrof een samenwerking tussen het ICO, DAF en LKCA.
DAF beveiliging
Jongeren werken met alle materialen en middelen die in de DAF ruimte aanwezig zijn. Hier horen Mac computers, iPads, laptops, VR-brillen, camera’s en ander kostbaar materiaal bij. Ook wanneer de (assistent) coördinator niet aanwezig is kunnen de jongeren aan de slag. Om een oogje in het zeil te kunnen houden zijn er beveiligingscamera’s geïnstalleerd in de ruimte. Een groep jongeren heeft hier zelf het initiatief in genomen, en onderzocht hoe dit het beste gerealiseerd kon worden.
Door middel van het betreden van de DAF ruimte geeft een bezoeker toestemming om gefilmd te worden. De beelden worden na 4 weken verwijderd.
Game vloer & Boing
Beat it! The dance floor gaf een aantal DAF deelnemers het idee om een game vloer te maken.
Het idee werd om een vierkant te maken bestaande uit 9 vlakken, waarvan er 4 dienden als toetsen. In principe is de basis van de vloer een bestaand concept, omdat je dergelijke vloer in arcadehallen tegenkomt. Het mooie van deze vloer is echter dat we onze eigen gemaakte games aan de vloer kunnen koppelen. Eén van de daffers intussen bezig met een competitief 1 vs 1 spel en deze diende zich dan ook uitstekend om uitgewerkt te worden voor de vloer. Er werden zodoende 2 game vloeren gemaakt zodat je het spel tegen elkaar kunt spelen. De spelontwikkelaar noemde het spel Boing.
Makey-Makey controller
De Makey-Makey controller is een besturingsapparaat die werkt met diverse programma’s.
De buttons die op de controller zijn geplaatst worden met draadjes verbonden aan de Makey-Makey. De Makey-Makey vervangt als het ware diverse toetsen van je toetsenbord, denk o.a. aan de QWERTY toetsen. Je zou kunnen zeggen dat de Makey-Makey controller een verbouwde toetsenbord is, echter met een x aantal toetsen. Je kunt zodoende games maken die te besturen zijn met deze controller.
Modelleren voor VR
Een 3d karakter maken is gaaf, maar wat als je in de huid kunt kruipen van je zelfgemaakte karakter?
Na onderzoek is het gelukt om in een virtuele omgeving je eigen karakter te spelen.
In de VR kun je jouw eigen karakter zijn bij het spelen van het gekozen spel of app.
Tevens is het mogelijk om met een virtuele camera jezelf te filmen zodat je jezelf kunt terug kijken.